Kaca gelas
Kaca tempered utawa toughened minangka jinis kaca safety sing diproses kanthi perawatan termal utawa kimia sing dikontrol kanggo nambah kekuwatan dibandhingake karo kaca normal. Tempering ndadekake permukaan njaba dadi kompresi lan interior dadi ketegangan. Tekanan kaya ngono nyebabake gelas, yen pecah, rubuh dadi potongan granular cilik, tinimbang splinter menyang pecahan bergerigi kaya kaca piring (aka kaca anil Potongan granular cenderung ora cilaka.
Minangka asil keamanan lan kekuwatane, kaca tempered digunakake ing macem-macem aplikasi sing nuntut, kalebu jendhela kendaraan penumpang, lawang kamar mandhi, lawang lan meja kaca arsitektur, nampan kulkas, pelindung layar ponsel, minangka komponen kaca anti peluru, kanggo masker nyilem, lan macem-macem jinis piring lan piranti masak.
Properti
Kaca tempered udakara kaping papat luwih kuat tinimbang kaca anil ("biasa"). Kontraksi lapisan jero sing luwih gedhe sajrone manufaktur nyebabake tekanan kompresi ing lumahing kaca sing seimbang karo tekanan tarik ing awak gelas. Kaca kenthel 6 mm kanthi tempered sing kebak kudu duwe kompresi permukaan minimal 69 MPa (10 000 psi) utawa kompresi pinggiran ora kurang saka 67 MPa (9 700 psi). Supaya bisa dianggep kaca keamanan, stres kompresi permukaan kudu luwih saka 100 megapasia (15.000 psi). Minangka asil stres ing permukaan sing saya gedhe, yen gelas kasebut pecah, mula bakal dadi potongan bunder cilik sing beda karo belokan sing tajem. Karakteristik iki nggawe kaca tempered aman kanggo aplikasi tekanan dhuwur lan bukti bledosan.
Tekanan lumahing kompresif iki sing menehi kaca tempered nambah kekuatan. Iki amarga kaca anil, sing meh ora ana stres internal, biasane nggawe retakan permukaan mikroskopis, lan yen ora ana kompresi permukaan, ketegangan sing ditrapake ing kaca nyebabake ketegangan ing permukaan, sing bisa nyebabake panyebaran retak. Sawise retakan wiwit nyebar, ketegangan terus dikonsentrasi ing pucuk retak, nyebabake nyebarke kanthi cepet swara ing bahan kasebut. Akibate, gelas anil rapuh lan pecah dadi ora teratur lan landhep. Saliyane, tekanan kompresi ing kaca tempered ngemot cacat lan nyegah panyebaran utawa ekspansi.
Nglereni utawa mecah apa wae kudu rampung sadurunge nggawe empuk. Nglereni, mecah, lan efek sing tajem sawise tempering bakal nyebabake gelas dadi pecah.
Pola galur asil saka tempering bisa diamati kanthi ndeleng liwat polarisasi optik, kayata sepasang kacamata polarisasi.
Migunakake
Kaca temperatur digunakake nalika kekuatan, resistensi termal, lan keamanan dadi pertimbangan penting. Contone, kendaraan penumpang duwe kabeh sarat telu. Amarga disimpen ing njobo, bisa dadi panas lan adhem terus-terusan uga owah-owahan suhu dramatis sajrone taun. Kajaba iku, dheweke kudu tahan pengaruh cilik saka lebu dalan kayata watu uga kacilakan dalan. Amarga pecahan kaca sing landhep lan landhep bisa nambah bebaya tambahan lan ora bisa ditampa tumrap para penumpang, kaca tempered digunakake supaya yen rusak, potongan kasebut kethul lan umume ora bahaya. Kaca depan utawa kaca ngarep digawe saka kaca laminasi, sing ora bakal pecah nalika pecah nalika windows sisih lan kaca ngarep mburi biasane kaca gelas.
Aplikasi khas kaca tempered liyane kalebu:

  • Lawang balkon
  • Fasilitas atletik
  • Kolam renang
  • Facades
  • Pintu shower lan area jedhing
  • Area pameran lan tampilan
  • Menara utawa kasus komputer

Bangunan lan struktur
Kaca tempered uga digunakake ing bangunan kanggo majelis sing ora dibingkai (kayata lawang kaca tanpa bingkai), aplikasi kanthi struktural, lan aplikasi liyane sing bakal mbebayani yen ana pengaruh manungsa. Kode bangunan ing Amerika Serikat mbutuhake kaca tempered utawa laminasi ing pirang-pirang kahanan kalebu sawetara cahya langit, cedhak lawang lan tangga, windows gedhe, windows sing cedhak karo level lantai, lawang geser, elevator, panel akses departemen pemadam kebakaran, lan cedhak kolam renang.
Panggunaan kluwarga
Kaca tempered uga digunakake ing omah. Sawetara perabot rumah tangga lan piranti umum sing nggunakake kaca tempered yaiku lawang shower tanpa bingkai, ndhuwur meja kaca, rak kaca, kaca kabinet lan kaca kanggo tungku geni.
Layanan panganan
"Tempered Rim" nuduhake manawa area winates, kayata pelek gelas utawa piring, tempered lan populer ing layanan panganan. Nanging, ana uga pabrikan spesialis sing nawakake solusi omben-omben sing tempered / angel sing bisa nggawa mupangat mupangat ing bentuk kekuatan lan resistensi kejut termal. Ing sawetara negara, produk kasebut ditemtokake ing papan sing mbutuhake level kinerja sing luwih dhuwur utawa duwe syarat kanggo kaca sing luwih aman amarga panggunaan kuat.
Kaca tempered uga nambah panggunaan bar lan pub, utamane ing Inggris lan Australia, kanggo nyegah kaca pecah digunakake minangka gaman. Produk kaca sing asor bisa ditemokake ing hotel, bar, lan restoran kanggo nyuda kerusakan lan nambah standar keamanan.
Masak lan baking
Sawetara jinis kaca tempered digunakake kanggo masak lan baking. Pabrikan lan merek kalebu Glasslock, Pyrex, Corelle, lan Arc International. Iki uga jinis kaca sing digunakake kanggo lawang oven.
Pabrik
Kaca tempered bisa digawe saka kaca anil liwat proses tempering termal. Gelas dilebokake ing meja roller, njupuk liwat tungku sing digawe panas ing ndhuwur suhu transisi 564 ° C (1.047 ° F) nganti udakara 620 ° C (1,148 ° F). Gelas kasebut banjur digawe adhem kanthi cepet kanthi rancangan udara sing dipeksa nalika bagian njero tetep bebas mili kanggo wektu sing suwe.
Proses toughening kimia alternatif yaiku meksa lapisan kaca paling sethithik 0,1 mm dadi kompresi kanthi pertukaran ion ion natrium ing permukaan kaca kanthi ion kalium (sing 30% luwih gedhe), kanthi kacemplungake gelas menyang kamar mandhi kalium nitrat cair. Toughening kimia nyebabake ketahanan luwih akeh dibandhingake karo tempering termal lan bisa ditrapake kanggo obyek kaca kanthi bentuk kompleks.
Kerugian
Gelas tempered kudu dipotong nganti ukurane utawa dipencet sadurunge diresiki, lan ora bisa digunakake maneh yen wis diremes. Polesan pinggiran utawa bolongan ngebur ing kaca sadurunge proses tempering diwiwiti. Amarga tekanan ing kaca sing seimbang, karusakan ing bagean apa wae pungkasane bakal pecah kaca dadi ukuran ukuran gambar cilik. Gelas kasebut gampang rusak amarga kerusakan ing pojok kaca, ing endi stres tarik paling gedhe, nanging pecah uga bisa kedadeyan yen ana pengaruh sing abot ing tengah panel kaca utawa yen konsekuensine konsentrasi (contone, disabetake gelas kanthi titik sing atos).
Nggunakake kaca tempered bisa uga duwe risiko keamanan ing sawetara kahanan amarga kecenderungan gelas pecah kabeh nalika kena pengaruh angel banget lan ora ngilangi beling ing bingkai jendhela.
Lumahing kaca tempered nuduhake gelombang permukaan sing disebabake kontak karo rol flattening, yen wis digawe nggunakake proses iki. Waviness iki minangka masalah penting kanggo nggawe sel surya film sing lancip. Proses kaca float bisa digunakake kanggo nyedhiyakake sheet distorsi rendah kanthi permukaan sing rata lan paralel minangka alternatif kanggo aplikasi kaca sing beda.
Cacat nikel sulfida bisa nyebabake kerusakan kaca spontan taun-taun sawise digawe.


Wektu kiriman: Jul-20-2020